Karczma Polska Pod Kogutem Restauracja Szczecin


STRAWY Z WIEPRZOWINY
PORK DISHES / SCHWEINEFLEISCHGERICHTE / SVINEKØD

NIE BAWARSKA, NIE KREOLSKA, ALE NASZA  SMACZNA POLSKA  41.00 zł
Golonka karczmiana faszerowana mięsem mielonym i śliwkami,    ok.400g/200g/200g
sos pieczeniowy, ziemniaki odsmażane, kapusta zasmażana

Pork hock Stuffed with prunes and meat in gravy, fried potatoes, fried Sauerkraut
Schweinshaxe mit Hackfleischn Gefüllte Pflaumen (Bratkartoffeln, gebraten Kohl und Bratensoβe)
Svineskank farseret med svesker og hakket kød i sovs (brasede kartofler, stegt hvidkål)

ŁYSINA MŁYNARZA - golonka po wiejsku       41.00 zł
Ziemniaki odsmażane, kapusta z grzybami     ok.400g/200g/200g

Pork hock village style, fried potatoes, fried sauerkraut with mushrooms
Schweinshaxe nach Ländlicher Art (Bratkartoffeln, gebratener Kohl mit Wildpilzen)
Svineskank bondemad (brasede kartofler, stegt kål og skovsvampe)

GOLONKA PO CYGAŃSKU w pikantnym sosie warzywnym   41.00 zł
Ziemniaki odsmażane, ogórek kiszony      ok.400g/200g/200g

Boiled pork hock in hot-spicy sauce, fried potatoes, pickle salad
Schweinshaxe mit Scharfer Gemusesoβe
Svineskank i stærk sovs (brasede kartofler, salt agurke

KRÓL NIEPODZIELNY OBIADÓW NIEDZIELNYCH     39.00 zł
Schabowy panierowany, ziemniaki odsmażane, kapusta zasmażana  200g/200g/200g

Traditional pork cutlet in breadcrumbs, fried potatoes, fried sauerkraut
Schweinkeschnitzel (Bratkartoffeln, gebratenen Kohl)
Paneret svinekotelet (brasede kartofler, stegt kål)

WARKOCZ MARYNY NA SEROWEJ PIERZYNCE     46.00 zł
Polędwiczka wieprzowa w sosie serowym, frytki, jarzyny gotowane 200g/200g/200g

Pork Loin in Cheese sauce, French fries, boiled vegetables
Schweinefilet in Käse-Sahne-Soβe (Pommes und gekochtes Gemüse)
Svinekam i ostesauce (pommes frites, kogte grøntsager)

WIE KAŻDA MĄDRA GŁÓWKA, ŻE NIE MASZ JAK KARKÓWKA  37.00 zł
Karczek z rusztu, bukiet surówek, frytki     200g/200g/200g

Grilled Pork neck, French fries, fresh vegetables bouquet
Gegrillter Schweinenacken (Pommes, Rohkostsalat)
Grillet nakkekam (Pommes frites, friske grøntsager buket)

MIĘSO ZNAKOMITE CIUPAGĄ WYBITE       37.00 zł
Bitki po zakopiańsku, sos pieczeniowy, kluski mysiate, bukiet surówek 150g/200g/200g

Pork Bitokes in Gravy, potato Quenelles, fresh vegetables bouquet
Schweinefilet (Bretensoβe,  Kartoffelknodel, Rohkostsalat)
Skiver af svinekød i sauce (Quenelles kartofler, friske grøntsager buket)

BABUCIEK, CO Z OGNIA NIE UCIEKŁ       37.00 zł
Schab z rusztu, ziemniaki ćwiartki, bukiet surówek     200g/200g/200g

Grilled Pork cutlet, potato wedges, fresh vegetables bouquet
Gegrilltes Schweinekotelett (gebratene Bakofen Kartoffeln, Kohkostsalat)
Grillet svinekotelet (kartoffelbåde, frisk grøntsags buket)

MEDALIONY WIEPRZOWE W SOSIE KURKOWYM        46.00 zł
Ziemniaki z wody, bukiet surówek      200g/200g/200g

Pork medallions in mushroom sauce, boiled Potatoes, fresh vegetables bouquet
Schweinemedaillons in Pfifferlingesoβe (Salzkartoffeln, Rohkostsalat)
Svinekød medaljoner i en cremet champignon sauce (kogte kartofler, frisk grøntsags buket)

Opinie naszych klientów


  • Często mam okazję kosztować dań z tej właśnie restauracji i powiem szczerze ,że dania są pyszne: moimi ulubionymi są barszcz z kołdunami, zupa borowikowa , rosół z makaronem , łosoś z grilla , sandacz w sosie pieczarkowym . Obsługa jest sprawna i miła a wystrój typowo karczmiany - prywatnie polecam !!!... no i ten chlebek ze smalcem i ogóreczek kiszony na start... mniam!!!

    Magdalena Siedzik
  • Witam serdecznie. Z przyjemnością mogę polecić tą restaurację. Kuchnia staropolska palce lizać ;) Miła i sprawnie działająca obsługa, ciepły klimat wnętrz urządzonego drewnem i cegłówką. Osobiście polecić mogę golonkę i pierogi z kaszą i boczkiem. Pozdrawiam.

    Inga Maj
  • I am so pleased to have been a guest at Karczma earlier this evening. Delicious food, great atmosphere and wonderful service! Mr Baca, our waiter, was a superstar! He helped Us choose our courses and made Us feel like at home! I highly recommend this restaurant!!

    Kam Blaszkiewicz
  • We found this place because it was near our hotel after a long bus ride. It was open until 10pm on Sunday and the food hit the spot! I had a traditional Polish veal cutlet but others had perogies and even duck! The waitress spoke excellent English and we were more than satisfied, only wishing we had time for dinner before the kitchen closed.The waitress said she could have divided the bill if we had asked at the beginning, so that's important to remember. But the total bill for seven people (most of us having amazingly palatable beer), was only like 300zł or roughly $100.

    David Snethen